Internationale kampen

Wat is een Jamboree?

Een jamboree is een internationaal scoutskamp waar scouts en gidsen vanuit verschillende landen naartoe komen. Er zijn verschillende soorten jamborees. Zo is er de wereld jamboree, nationale jamborees en er is de Europese jamboree. Over deze laatste lees je meer op deze pagina

Een wereldjamboree wordt elke 4 jaar georganiseerd in een ander land. Dit is een groot internationaal scoutskamp waar ongeveer 30 000 tot 40 000 scouts en gidsen vanuit de hele wereld naartoe komen. De allereerste editie van de wereldjamboree werd in 1920 in het Verenigd Koninkrijk gehouden. Daar waren 8000 scouts en gidsen aanwezig. De laatste wereldjamboree werd in de zomer van 2019 in de Verenigde Staten gehouden en de volgende zal plaatsvinden in Zuid-Korea in 2023.

Een nationale jamboree is een kleinere versie van een wereld jamboree, het vindt plaats in het organiserend land en er komen vooral scouts en gidsen van het organiserende land naartoe. Men ontvangt er ook enkele scouts en gidsen van uit het buitenland.

De MOOT is een internationale bijeenkomst voor scouts en gidsen vanaf 18 jaar. Dus als je ouder bent als 18 jaar kan je in de zomer van 2021 ook deelnemen aan de MOOT, die dan einde juli doorgaat in Ierland. Ga gerust eens een kijkje nemen op de website.

De Moot en de Europese Jamboree vinden beiden plaats tijdens de zomer van 2021. Ik had graag deelgenomen aan beide evenementen, is dit mogelijk?

Een beetje context om te beginnen:

De Moot eindigt met een slotceremonie op de avond van 29 juli voor de deelnemers en ‘s avond 30 juli voor het IST. Dit betekent dat:

  • De deelnemers aan de Moot Dublin ‘s avonds 29 juli verlaten (of héél vroeg op 30 juli)
  • Het IST verlaat Dublin ‘s avonds 30 juli (of héél vroeg op 31 juli)

De deelnemers en leiding worden op 2 augustus op de Jamboree verwacht en het IST worden verwacht op 31 juli te vertrekken richting Polen. Het belgisch contingent organiseert een voorkamp in België. Dat wil zeggen:

  • De leiding en IST worden op 29 juli verwacht
  • De leden worden op 30 juli verwacht

Teneinde de mogelijkheid te bieden om aan beiden deel te nemen, zijn enkele regelingen mogelijk.

De deelnemers aan de Moot mogen Dublin verlaten ‘s avonds op 29 Juli (of 30 juli in de vroege ochtend) in dat geval:

  • De leiding en deelnemers aan de Jamboree worden op 30 juli op het voorkamp van het Belgisch contingent verwacht. Dit vindt plaats in België*
  • Het IST van de Jamboree worden op 31 juli onmiddellijk ter plaatse verwacht in Polen zelf.**

Het IST op de Moot mag Dublin verlaten ‘s avonds 30 juli (of 31 juli in de vroege ochtend) in dat geval:

  • Het IST van de Jamboree worden op 31 juli onmiddellijk ter plaatse verwacht in Polen zelf.**
  • De leiding is normaal gezien niet in staat om deel te nemen aan het voorkamp.  Als de organisatie van de Moot het toestaat, dan mogen ze de Moot  vroeger verlaten (samen met de deelnemers), het Belgisch contingent vervoegen op het voorkamp in België. Indien ze niet vroeger kunnen vertrekken, moeten ze zich rechtstreeks naar de Jamboree in Polen begeven.*

* Teneinde de beste omkadering te garanderen voor de deelnemers, krijgt de leiding die het volledige voorkamp (vanaf 29 juli) aanwezig kunnen zijn voorrang.

** Het vervoer van Dublin naar Gdansk is zelf te bekostigen.