Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemeen

Gaat er een dokter mee?

Nee, er gaat geen arts mee als lid van het belgisch contingent. Elke Unit beschikt wel over een medische koffer om de eerste zorgen te voorzien. Het contingent telt meerdere gebreveteerde hulpverleners en beschikt over het nodige reservemateriaal voor de medische koffers van de Units. Tijdens de Jamboree zijn er ter plaatse meerdere medische posten voorzien met het nodige medisch personeel. Indien nodig kunnen er deelnemers naar het ziekenhuis gebracht worden.

Moet ik zakgeld meenemen?

Het is zeker aangeraden een zakcentje mee te nemen, om een souvenirtje te kopen of iets te gaan drinken met je nieuwe vrienden. Naarmate de Europese Jamboree nadert, zullen we hierrond aanbevelingen publiceren. Let op: in Polen betaal je met Zloty! De kans is groot dat er op de Jamboree met en kaart betaald moet worden.

Welk materiaal is voorzien, en wat moeten de deelnemers zelf meebrengen?

Het materiaal dat je zelf zou meenemen naar een scoutskamp, neem je ook mee op Europese Jamboree. Een gedetailleerde lijst wordt enkele maanden voor de Europese jamboree meegedeeld. Kort samengevat is dat kledij, slaapgerief, wasgerief, eetgerief, drinkbus… De rest voorziet het Belgisch Contingent. Elke unit probeert z’n eigen tenten te voorzien, indien je hier bij kan helpen geef dit dan door aan je leiding.

Wat zijn de richtlijnen rond het uniform?

Dat is afhankelijk van elke associatie en bepaald op nationaal niveau. De juiste uniform-richtlijnen volgen nog.

Units

Wat is een ‘Unit’?

Dit is de naam die op evenementen zoals de Jamboree gegeven wordt aan een groep. Een Unit bestaat uit 4 patrouilles die elk uit 1 leider en 9 leden bestaan.

Hoe worden de Units samengesteld?

De deelnemers worden zo goed mogelijk gemengd om voor iedereen een verrijkende ervaring te voorzien. Uiteindelijk vertrek je toch op Jamboree om nieuwe scouts- en gidsenvrienden te leren kennen. Bij je inschrijving moet je doorgeven of je deel wil uitmaken van een eentalige of tweetalige unit. We houden hierbij rekening met verschillende andere criteria (leeftijd, broer/zus, scoutsorganisatie, unit, …)

Mag ik lid zijn van dezelfde Unit als mijn vriend(in)?

We gaan niet in op zulke vragen. De Jamboree is een project waaraan je eigenlijk individueel deelneemt. Het doel is dan ook om mensen vanuit heel Europa te leren kennen. Het is dus interessant om hiermee al in België en binnen je eigen taalgemeenschap te beginnen. Maak je dus geen zorgen, je zal genoeg gelegenheid hebben om nieuwe vrienden te maken in jouw Unit.

IST

Moeten IST’ers op Jamboree alleen maar werken?

IST’ers werken in internationale patrouilles maar voor hen wordt ook een aangepast activiteitenprogramma voorzien, alsook voldoende vrije tijd. Op die manier is de Jamboree voor iedereen een verrijkende ervaring.

Voorkamp, reis en Jamboree

Gaan we op voorreis of op voorkamp?

Ja! Het Jamboree avontuur voor de leden begint in België van vrijdagochtend 30 juli 2021 tot zondagavond 1 augustus 2021 op voorkamp in België. Zondagnacht vertrekken we allemaal samen naar Polen.
De leiding wordt verwacht op donderdagmorgen 29 juli 2021 op het kampterrein in België. Zij zullen samen met de leden doorreizen naar Polen op zondagavond 1augustus 2021.
De IST wordt verwacht op donderdagmorgen 29 juli 2021 op het kampterrein in België. Zij worden vroeger op het jamboreeterrein verwacht, daarom vertrekken ze vrijdagavond 30 juli 2021 al naar Polen.

Kan ik als ouder of vriend de Jamboree bezoeken? Waar vind ik meer info hierover?

Er zijn bepaalde bezoekersdagen voorzien. Die zijn niet door het Belgisch contingent georganiseerd, maar door de organisatie van de Jamboree ter plaatse. Je reserveert dus je bezoek bij hen. Wees er ook van bewust dat bepaalde delen van het Jamboreeterrein verboden terrein zijn voor externen, en dat het zou kunnen dat een deel van de Belgen op excursie is wanneer je op bezoek komt.

Kan leiding nog een voor- of nareis doen?

We vragen aan alle deelnemers om de afgesproken data van het voorkamp te respecteren. Het is dus niet mogelijk om zelfstandig een voorreis te organiseren.

Het belgisch contingent voorziet om iedereen vanuit België mee te nemen tot het einde van de Jamboree. Een onafhankelijke / individuele nareis is mogelijk in samenspraak met het CMT-team en mag de terugkeer van het contingent naar België niet verstoren (of dreigen te verstoren).

Hoe en wanneer vertrekt het Belgisch contingent vanuit België?

  • De units (leden en leiding) verlaten het voorkamp op zondagavond 1 augustus om naar de Jamboree in Polen te vertrekken.
  • De IST’ers worden vroeger verwacht in Polen. Zij verlaten dus het voorkamp op vrijdagavond 30 juli 2021 om naar de Jamboree in Polen te vertrekken

Wanneer komt het Belgisch contingent terug aan in België?

  • De units vertrekken op 13 augustus op de Jamboree en komen dezelfde dag aan in België.
  • De IST-ers vertrekken van de Jamboree op 14 augustus en komen aan dezelfde dag in België.

Op welke manier zal het Belgisch contingent naar Polen reizen?

We gaan met de bus.

Financiën & Administratie

Wat zijn de betalingstermijnen, voor de nieuwe inschrijvingen?

  • Bij inschrijving dient een eerste betalingsschijf van 260 € dient te worden betaald voor 31 augustus 2020 
  • Een tweede schijf van 330 € dient te worden betaald tegen 15 oktober 2020.
  • Een derde schijf van 330 € dient te worden betaald tegen 15 januari 2021.

Zie algemene voorwaarden

Ik heb 3 kinderen die op Jamboree willen gaan. Is er een mogelijkheid tot korting of een aangepast spreidingsplan?

Bij betalingsmoeilijkheden zoeken we samen naar een oplossing. Kortingen worden er niet gegeven, op vraag kan er een aangepast spreidingsplan overeengekomen worden. Voor dit soort vragen kan je altijd mailen naar info@jamboree2020.be

Zijn er financiële acties voorzien zodat de leden hun deelname kunnen bekostigen?

Er worden geen financiële acties vanuit het Belgische contingent voorzien.

Wat gebeurt er als ik door omstandigheden moet annuleren?

Deze afspraken kan je terugvinden in de algemene voorwaarden.

COVID-19

Wanneer gaat de Europese Jamboree in 2021 door?

De Europese Jamboree zal doorgaan van 2 tot 13 augustus 2021. Het voorkamp start op 29 juli 2021 voor leiding en IST. Voor deelnemers zal het voorkamp starten op 30 juli 2021. De keden en hun leiding komen 13 augustus terug, IST de 14 augustus.

Als ik nog meega op jamboree, moet ik dan bijbetalen?

Neen. Wanneer je de volle €920,- al betaald hebt, ben je in orde. Indien je dit nog niet deed, zal je gevraagd worden om het resterende bedrag te betalen.

Bij andere engagementen of geen interesse meer: Mag ik annuleren? In dat geval welk bedrag (van het inschrijvingsgeld) krijg ik terug?

Ja, je kan beslissen om niet langer deel te nemen en je laat het ons zo snel mogelijk weten. De voorwaarden van de terugbetalingen zijn terug te vinden in de algemene voorwaarden. Om je annulatie door te geven ga naar de webpagina: https://jamboree2020.be/nl/uitschrijving/

Zijn de nieuwe data voor weekends, voorkamp, … al bekend ?

Ja, alle data zijn al beschikbaar op de pagina met de agenda voor het jaar 2020-2021.

Vandaag ben ik 17 jaar oud en deelnemer, volgend jaar zal ik 18 jaar zijn. Zal ik dan IST worden of mag ik uitzonderlijk deelnemer blijven?

De Poolse organisatie heeft een beslissing genomen betreffende de leden die 18+ worden voor de Europese Jamboree. De leden die reeds ingeschreven waren voor 30 maart 2020 en die voor de Jamboree in 2021 hun 18de verjaardag vieren toch mee mogen als lid van een unit.

Je mag eventueel ook kiezen om als IST mee te gaan, aan jou de keuze. Deze keuze maak je duidelijk op het inschrijvingsformulier.

Wat als ik, door andere engagementen, niet kan deelnemen aan het voorkamp?

Het voorkamp is de eigenlijke start van de Europese Jamboree en we verwachten dan ook alle deelnemers hier aan deelnemen. De algemene voorwaarden van het project blijven dezelfde.

Ik kon niet deelnemen tijdens de zomer van 2020 maar kan wel tijdens de zomer van 2021. Kan ik me nog inschrijven?

Als we genoeg leiding of omkadering hebben, dan heropenen we de inschrijvingen voor nieuwe leden die tussen 2/08/2003 en 31/12/2007 geboren werden. Deze heropening is niet voorzien vóór juni 2020. We moeten dus eerst bevestigen of we genoeg plaatsen hebben.

Ik zal 14 jaar zijn in de zomer van 2021, mag ik me inschrijven?

Ja, dat zou kunnen. De leden die ons contingent nog willen vervoegen moeten geboren zijn tussen 2/08/2003 en 31/12/2007. Deze inschrijvingen hangen af van het aantal ingeschreven leiding. We nodigen je uit om de vraag hier boven ook even na te lezen.

Kan ik mijn Unit behouden voor 2021?

De kans bestaat dat we, ten gevolge van annulaties en nieuwe inschrijvingen, alle Units herorganiseren.

Varia

Wat als ik geen antwoord op mijn vragen vind in deze FAQ?

Als je geen antwoord vindt op je vragen, neem dan contact met ons op via info@jamboree2020.be